Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis ypač tyrą alyvuogių aliejų

  • Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis ypač tyrą alyvuogių aliejų

    Alyvuogių aliejus nuo seno vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Didėjant šio aliejaus paklausai, didėja ir jo pasiūla, tad kaip nepasiklysti jo gausoje ir išsirinkti ypač tyrą alyvuogių aliejų? Straipsnyje apžvelgsime į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis kokybišką alyvuogių aliejų.

     

     

     Taros spalva

    Labai paprastas, bet labai svarbus kriterijus renkantis ypač tyrą alyvuogių aliejų yra taros spalva. Jeigu alyvuogių aliejus supilstytas į šviesias taras jis tikrai nebus kokybiškas. Šviesa kenkia alyvuogių aliejui ir joks save ir klientą gerbentis kokybiško alyvuogių aliejaus gamintojas nepilstys savo gaminio į peršviečiamus butelius. Taros spalva turėtų būti tamsi, dažniausiai juoda, skardinės taip pat tinkama tara ypač tyram alyvuogių aliejui supilstyti.

     

     

     

    Kaina

    Tiesa tokia, kad geras ir kokybiškas alyvuogių aliejus kainuoja brangiai. Kodėl, galima paaiškinti labai paprastai. Ypač tyro alyvuogių aliejaus kainą nulemia:

    • alyvuogių veislė;
    • gamybos būdas;
    • ekologiškumas;
    • tarptautinis pripažinimas;
    • teritorinė ir geografinė kilmė.

    Labiausiai kainą užkelia kilmės ir tarptautinio pripažinimo ženklai. Prastas alyvuogių aliejus jų žinoma neturės. Alyvuogių aliejus turintis pripažinimą "the best of the world" yra rimčiausias pripažinimas, kuris rodo pačią aukščiausią kokybę. Tokį pripažinimą turi mūsų Coratina alyvuogių aliejus. Svarbus ženklas DOP signalizuojantis apie saugomą kilmės nuorodą.  Kaina bus didenė ir alyvuogių aliejus kokybiškesnis jeigu bus išspaustas iš vienos rūšies alyvuogių. Tokio aliejau aromato savybės - ryškesnės, konsistencija - malonesnė, bet toks aliejus kainuos brangiau.

     

    Šalto spaudimo

    Aukštos kokybės Premium alyvuogių aliejai spaudžiami šaltai 22-25 laipsnių temperatūroje. Spaudžiamas po derliaus nuėmimo praėjus kelioms valandoms.

     

    Skonis ir kvapas   

    Aukštos kokybės alyvuogių aliejus visada turės harmoningą kartumą ir aštrumą. Kartumą ir aštrumą lemia polifenoliai, ypač tokie kaip oleuropeinas ir oleokantalas. Šios natūralios cheminės medžiagos yra antioksidantai, kurie ne tik suteikia alyvuogių aliejui skonį, bet daro jį nepaprastai naudingą sveikatai. Kokybiško alyvuogių aliejaus kvapas visada bus tik malonus! gali priminti ką tik nupjautos žolės, dažnai jaučiasi prieskoninių žolelių, artišokų, migdolų, pomidorų užuominos. Priklausomai nuo alyvuogių veislės.

     

    Alyvuogių veislė

    Idealu jeigu alyvuogių aliejus pagamintas iš vienos veilės alyvuogių. Kaip mūsų aliejai pagaminti iš Coratina, Ogliarola, Peranzana, Noceralla veislių. Tuomet atsiskleidžia tikrasis alyvuogių aliejaus skonis kvapas ir intensyvumas. 

     

    Kilmė

    Alyvuogių aliejai, pažymėti DOP ženklu, turi atitikti griežtas taisykles, kurios apibrėžia jų gamybos metodus, naudojamų žaliavų kilmę, ir kitus specifinius aspektus. Šis ženklas padeda vartotojams atpažinti ir pasirinkti autentiškus, aukštos kokybės regioninius produktus. Alyvuogių aliejus, pažymėtas DOP ženklu, yra pagamintas ir perdirbtas konkrečiame regione laikantis vietinių tradicijų, užtikrinant unikalų skonį ir kokybę.  Pagal kokybės indeksą pirmauja Itališki alyvuogių aliejai, lyginant su Ispanijos ir Graikijos.  

     

    Rūgštingumas

     Alyvuogių aliejaus rūgštingumas yra svarbus kokybės rodiklis, kuris parodo, kiek laisvųjų riebalų rūgščių yra aliejuje. Rūgštingumas išreiškiamas oleino rūgšties procentu. Jis atspindi, kiek alyvuogės buvo pažeistos per derliaus nuėmimą ar perdirbimą, nes aukštos kokybės alyvuogių aliejus turi žemą rūgštingumo lygį. "Extra Virgin" alyvuogių aliejaus rūgštingumas turi būti ne didesnis kaip 0,8%. Jei rūgštingumas viršija šią ribą, aliejus negali būti aukštos kokybės, jis turės mažiau malonų skonį ir kvapą. Rūgštingumas kyla dėl fermentacijos procesų, kurie vyksta, kai alyvuogės yra pažeistos, ilgai saugomos prieš spaudžiant ar netinkamai laikomos. Todėl žemas rūgštingumo lygis rodo, kad aliejus buvo pagamintas iš šviežių, sveikų alyvuogių, o jo perdirbimas vyko optimaliai, išlaikant geriausias skonio ir maistines savybes. 

     

    Polifenolių kiekis

    Polifenoliai - tai stiprūs antioksidantai, nepaprastai naudingi žmogaus sveikatai. Oficeliai pripažinti EFSA.

    Polifenolių kiekis labai svarbus rodiklis, bylojantis apie alyvuogių aliejaus kokybę. Ypač tyras alyvuogių aliejus turi apie 100 - 600mg/kg, mes turime aliejų net su 892mg/kg  polifenolių! Nekokybiškuose alyvuogių aliejuose polifenolių labai mažai, tik apie 100mg/kg.

     

    Apdovanojimai  

    Tokie apdovanojimai kaip FLOS OLEI, BIOL rodo, kad alyvuogių aliejus pačios aukščiausios kokybės.