Itališkas Genovese pesto padažas: kur naudoti?

  • Itališkas Genovese pesto padažas: kur naudoti?

    Genovese pesto padažas (itališkai "Pesto alla Genovese") yra tradicinis itališkas padažas, kilęs iš Genujos regiono Ligūrijoje, Italijoje. Tai vienas garsiausių itališkų padažų, pagamintas iš šviežių ingredientų ir pasižymintis unikaliu aromatu bei skoniu. Jų būna žalių, raudonų, net geltonų. Mes apžvegsime tradicinius - tai žalią ir raudoną genovese pesto padažą.

     Pagrindiniai Genovese pesto ingredientai:

     

    1. Baziniai lapeliai (Basilico Genovese) - tradiciškai naudojami švieži Genujos bazilikai.

    2. Parmezano ir (arba) Pecorino sūris - dažniausiai naudojamas Parmigiano Reggiano arba Pecorino sūris.

    3. Pinijos riešutai (Pinoli) - jie suteikia kremiškumo ir švelnaus skonio.

    4. Česnakai - pridėja pikantiškumo ir šiek tiek aštrumo.

    5. Alyvuogių aliejus (Extra virgin) - aukštos kokybės alyvuogių aliejus yra esminis ingredientas, kuris sujungia visus skonius.

    6. Jūros druska - naudojama skoniui sustiprinti.

    7. Pomidorai - jeigu tai raudonas genovese pesto.

     

     

    Skaniausi Genovese pesto panaudojimo būdai

    Makaronai su genovese pesto padažu

    Makaronai pagardinti Genovese pesto padažu bus nepaprastai skanūs ir gurmaniški. Darydami makaronų padažą tiesiog įdėkite šiek tiek pesto padažo.

     

    Sumuštiniams pertepti

    Jei nutarėte susitepti greitą sumuštinį namie ar ruošiate ką nors rimtesnio, pavyzdžiui, neštis į darbą, pamėginkite patepti naudojamą šviesią duoną trupučiu pesto padažo. Padažas ypač gerai derės tuomet, jei ruošiate sumuštinius su vištiena, pomidorais, mocarela, keptomis cukinijomis ar baklažanais.

     

     

    Skrebučiams pagardinti

    Prie sriubų iš rudens daržovių (ir tradicinių, ir trintų) skanu pakepinti šviesios duonos skrebučių. Jei pabodo juos trinti česnaku ir vilgyti alyvuogių aliejumi, pabandykite truputį patepti pesto padažu (ant viršaus dar galite uždėti riekelę pomidoro) ir trumpam, kol sriuba vėsta, įdėti į karštą orkaitę. Netikėtumo efektas garantuotas!

     

    Salotų padažui paskaninti

    Ruošdami klasikinį padažą salotoms iš alyvuogių aliejaus, trupučio medaus ir citrinos sulčių (ar vyno acto), pabandykite įplakti ir šaukštelį pesto padažo. Padažas bus ir naujos spalvos, ir pikantiškesnio skonio. Išbandykite jį ir su žalėsių ar šviežių daržovių, ir su virtų ar keptų daržo gėrybių salotomis bei mišrainėmis.

     

     

    Prie žuvies ar mėsos

    Gali būti netikėta, tačiau žaliasis pesto padažas puikiai dera ne tik su makaronais, bet ir su kepta paukštiena, žuvimi, netgi jautiena. Vienąsyk galite skaninti jau paruoštą patiekalą, o kitąsyk pabandykite uždėti jo ant bebaigiamo ruošti. Patys nuspręskite, kaip skaniau.

     

     

     Sriubos skoniui praturtinti

    Jau išvirtą sriubą galima pagardinti ne tik grietine, bet ir daugybe kitų skanių priedų – kepintomis sėklomis, šaukštu kitu graikiško jogurto... Jei verdate daržovių sriubą su pupelėmis, makaronais, patiekdami ant stalo pasiūlykite į lėkštę įsidėti šaukštelį pesto – gal tai bus puikus baigiamasis akcentas? Taip pat tiks ir prie vištienos, pomidorų, žiedinių kopūstų ar brokolių sriubų.